Spør om hormoner, hjerte og overgangsalder

Unknown-2
Dato
Tirsdag 13. juni
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

cecilie: Jeg var så plaget av nattlige hetetokter at jeg ikke hadde noe valg og startet for to måneder siden på Novofem. Jeg har ikke varmetokter mer, men jeg har tidvis gjennom døgnet en svært ubehagelig følelse av elektrisitet i kroppen. Vanskelig å forklare. En slags"agregatsfølelse med dirring/skjelving/sitring) Mest i beina, men det er i hele kroppen.Jeg prøver å finne et mønster i det og det er mest om natten og likner på opptakten til en hetetokt, men da uten varmeutvikling. Varer lenge. Synes også det er noe mer når jeg er på de hvite tablettene av Novafem. Føler som om kroppen min gjennomgår "angstanfall" gjennom døgnet samtidig som at jeg er helt mentalt rolig. Dette plager meg veldig og legen ser mistenksomt på meg og skjønner ikke noe av dette. Vær tålmodig sier han.... Kjenner noen dette igjen og har fått noen assistanse som har roet ned kroppen. Tror selv jeg må høyere opp i dose på hormoner, men det er bare en teori uten dekning fra min side. Tar i tillegg, magensium, b 12, d.vitamin, multivitamin av kvalitet, omega 3.
Åsle-Marit svarer: Hei-Jeg synes også at du skal forsøke å gå opp i hormondose for å se om du blir kvitt plagene dine da. Du burde ha max effekt av Novofem etter 3 mndr, og der er du nesten nå. Får du for mye hormoner, dvs for mye østrogen, så får du brystspreng og hodepine.
Skal du øke med tilsvarende hormontilskudd, så er det Trisekvens.
Hvis du da opplever det samme med Trisekvens, så ville jeg prøvd et annet alternativ, evt en annen administrasjonsform, dvs ikke tabletter.
Noen reagerer også på gestagendelen av hormontilskuddet, dvs ikke østrogenet. Da kan man forsøke bioidentisk progestron.
Det er som med p-piller. One does not fit all.
Lykke til!
Lili: Hei, Jeg er en kvinne i 30 år og jeg opplever hjertebank for en periode allerede. Jeg hadde ekg test og det ser så bra ut. Jeg planlegger å ha barn senere. så jeg lurer på om det er en risiko for å være gravid mens man har hjertebank(det forstyrrer søvn av og til). Takk
Åsle-Marit svarer: Hei!
Hjertebank kan skyldes forskjellige ting. I din alder er det vanligvis ikke uttrykk for hjertesykdom. EKG er fint, men det må taes når du har hjertebank hvis det skal være noen vits. Man kan gå med 24- timers registering av hjertefrekvensen, som da gir et bilde av hele døgnet. Du kan også undersøkes av hjertespesialist som vil se hvordan hjerterytmen din reagerer på en fysisk anstrengelse. Som oftest er det ikke alvorlig hjertesykdom når du er 30-år, men ekstraslag som er snille og som ikke vil påvirke en graviditet.Det kalles ekstrasystoli.
En annen ganske vanlig årsak til hjertebank, er for høyt stoffskifte. Det er mer vanlig når du er 30 år, og avdekkes av en vanlig blodprøve hos fastlegen din.
Hilde: Hei ! Jeg har gått på Livial i noen måneder nå men jeg har blødninger og "mens" smerter inimellom, ofte 1 uke på og 1 av. Hvor lenge vil dette vare ?
Grunnen til jeg går på Livial er fordi jeg har muskelknute og gynekologen var redd den skulle vokse med østrogen.
Åsle-Marit svarer: Hei!
Livial inneholder også et syntestisk østrogen, i tillegg til et synesisk gestagen og androgen ( dvs testosteronliknende). Jeg er ikke sikker på resonnementet om at muskelknuten vil slutte å vokse på Livial. Det beste for myomer er å gå i overgangsalder uten østrogentilskudd, da vil de naturlig skrumpe.
Du skal ikke ha blødninger påLivial. Smerter har du fordi du blør.
Det er nå kommet et nytt medikament som skrumper muskelknuter. Det heter Esmya, og mange har god effekt av det.
Men Esmya behandler ikke de vanlige overgangsalderplagene som hetetokter, nattesvette etc.
Råder deg å gå tilbake til gynekologen din for en ny vurdering. Du skal ikke ha det slik-