Har du spørsmål om synet ditt?

Dato
Tirsdag 21. oktober
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

selma: Hva er progressive briller?
Svein Tindlund svarer: Hei! Progressive briller er brilleglass som har flere styrker i samme glass. Det betyr at i øvre del av glasset er det briller som gir klart syn på lang avstand. Nedover i glasset endrer styrken seg slik at synet på kort hold (lesing) også er klart. Det er en viss tilvenning til slike glass men det er optikere flinke til å informere om. Se på den perioden som en læreprosess! Av erfaring vet jeg også at de glassa som koster endel har en bedre optisk kvalitet - og derfor enklere å vende seg til. Og som sagt tidligere her inne - dette kan også fiksess ved et mindre kirurgisk inngrep:)
tertitten: heisann!
er det greit p bruke linser på langsynthet som kommer rundt 50 årsalder?
Svein Tindlund svarer: Hei! Det er svært mange som kan bruke kontaktlinser for de synsproblemene som oppstår ved ca 50 års alderen! Det er også mange som kan ordne opp dette med en enkel kirurgisk behandling. Gruppen som velger dette som løsning er sterkt økende. behandlingen tar 6-7 minutter.
jenny: Det som bekymrer meg, er at jeg er så avhengig av lys for å lese. Jeg gruer meg til denne årstiden med mørket som kommer. Er det vanlig rundt 50-årsalder, eller bør jeg gå til øyenlege for å sjekke ut andre ting?
Svein Tindlund svarer: Hei! Det er helt normalt å trenge mer lys ettersom åra rusler og går. Det er også slik at visse øyetilstander gjør at man trenger ytterligere mer lys. Dette kan f eks være grå stær. Det er imidlertid en uvanlig lidelse i din alder - men også heldigvis ikke farlig. Mitt generelle råd er at man sjekker synet annenthvert år etter fylte 40 år. Hvis man ikke har sterk mistanke om en øyesykdom kan man like godt oppsøke en optiker. I ditt tilfelle mener jeg at et optikerbesøk kan være greit.
vivi: Hei!

Jeg er 51 år, og har de siste årene blitt mer og mer langsynt, som forventet. Jeg som hadde ørnesyn, kan ikke lenger lese etiketter, telefonkatalogen, prislapper og slikt. Kan jeg trene opp igjen denne evnen på noe vis, eller må jeg bare akseptere at jeg må ha sterkere og sterkere lesebriller. Tallnemlig for svar!
Svein Tindlund svarer: Hei!
Desverre er det slik at det du opplever er en naturlig utvikling... For å overkomme vanskene er progressive briller eller kontaktlinser - eller også en mindre kirurgisk behandling løsningen.
Ole: Hei - når starter behov for lesebriller?
Svein Tindlund svarer: Hei, det starter vanligvis ved 45 års alderen.